Пантонът на 2020-та – класическо синьо (classic blue)

Повече от 20 години цветът на годината на Pantone влияе върху разработването на продукти и решенията за покупки в множество индустрии, включително мода, обзавеждане и индустриален дизайн, както и опаковане на продукти и графичен дизайн.

Процесът на избор на Pantone Color of the Year изисква внимателно обмисляне и анализ на тенденциите. За да подберат селекцията цветове всяка година, експертите от Института за цветове на Pantone събират впечатления от целия свят, за да открият нови цветни влияния. Това обикновено включва филми, пътуващи колекции на познати и нови артисти, мода, всички области на дизайна, популярни дестинации за пътуване, игри, спортни събития и др. Вдъхновение могат да се окажат и нови технологии, материали, текстури и ефекти, които имат влияние върху цвета.

Безвременен и с траен син оттенък, PANTONE 19-4052 Classic Blue е елегантен, семпъл и вдъхновяващ. Пресъздавайки небето привечер PANTONE 19-4052 Classic Blue подчертава желанието ни за надеждна и стабилна основа, върху която да надграждаме. Леатрис Айсман (директор на Pantone Color Institute) споделя още, че новият пантон ни кара да мислим „по-дълбоко“ и открива нови перспективи в комуникацията помежду ни.